Zeker de helft van de mkb’ers heeft te maken met cybercrime en één op de vijf werd in 2019 zelfs slachtoffer. Wij kunnen talloze voorbeelden bedenken van netwerk gijzelingen, slechte websites die inloggegevens steeds tot foute tikkies die bank gegevens stelen.. Dat gebeurd mij toch niet?! De meeste risico’s komen uit menselijke handelingen, vaak onbewust. We zetten 7 belangrijke stappen op een rij!

1 Maak je collega’s bewust van de risico’s

Een eerste stap om veiliger te werken is alle collega’s informeren over de risico’s en het cyber bewustzijn in de organisatie vergroten. Dit doe je bijvoorbeeld door aan je collega’s te vragen wat zij doen om veilig te werken. Staat een virusscanner en spamfilter aan? Kijken ze kritisch naar verdachte e-mails? Doe samen de gratis online test van de overheid. En hoe zit het met je eigen cyber bewustzijn? Wellicht kan het geen kwaad om met je ICT-leverancier samen te kijken hoe de cybersecurity op dit moment is geregeld en of dat afdoende is.

2 Kijk kritisch naar e-mailadressen

Cybercriminelen zijn steeds gewiekster en e-mailen minder vaak met rare e-mailadressen. Een nieuwe trend is spearfishing waarmee niet het hele bedrijf, maar een bepaalde groep of individuen persoonlijk worden aangesproken. Omdat het e-mailadres vaak is gekaapt van een legitieme afzender is deze fraude op maat moeilijk te identificeren.

3 Controleer de inhoud van e-mails

De afgelopen jaren is de inhoud van e-mails soms niet van echt te onderscheiden. De tijd van Afrikaanse prinsen die in gebrekkig Engels gouden bergen beloven ligt al even achter ons. Toch zijn de meeste fraudemails taaltechnisch nog niet volmaakt. Wees alert op e-mails met slecht lopende zinnen, spel- en grammaticafouten en Engelse woorden. Authentieke afzenders vragen je nooit om in te loggen en vragen je nooit jouw beveiligingscodes of persoonlijke gegevens in te vullen. Tegenwoordig zijn ook dreigmails populair. Afzenders waarschuwen je computer te hacken, snel tot actie over te gaan want anders… En dan heb je ook nog de meldingen dat rekeningen zijn geblokkeerd; of je die even wilt ontgrendelen. Trap er niet in!

Check het adres van een link in e-mails. Dat doe je door er met je muis op te gaan staan, zonder te klikken natuurlijk. Kijk goed of je vreemde dingen in de URL ziet staan, al is dat soms erg moeilijk omdat criminelen alles uit de kast halen om je om te tuin te leiden. Twijfel je? Dan kun je via allerlei online tools het adres verifiëren.

5 Neem meldingen van het spamfilter serieus

Ondernemers zijn ook nieuwsgierige mensen, daarom klikken sommigen toch nog op e-mails die in quarantaine zijn gezet. Doe dat echt niet, behalve als je zeker weet dat een e-mail ten onrechte is gefilterd.

6 Ga niet op zoek naar gratis software

Software is niet altijd goedkoop en sommige ondernemers durven het aan om illegale software te downloaden. Dit is om verschillende redenen zeer onverstandig. Het is strafbaar, de software kan het netwerk ontregelen en zelfs het bezoek aan zo’n illegale download-site is al voldoende om schade te veroorzaken.

7 Laat je ontzorgen

Ondernemers willen natuurlijk ondernemen en niet de hele tijd bezig zijn met het checken van e-mails en websites. Daarom ziet 64 procent van de ondernemers het wel zitten als een externe ICT-partij cybersecurity volledig op zich neemt. Dat werkt ook een stuk zorgelozer, niet?! Anders moet je elk e-mailtje en iedere website nauwgezet controleren, tijd die je liever in je klanten steekt. Hoe zou het zijn als je altijd veilig kunt internetten?

Zet een hek om onveilige sites…

Extra Veilig Internet (EVI) zet een hek om alle gevaarlijke websites. Op die manier komen collega’s vanuit jouw internetaansluiting of wifi niet meer op de frauduleuze plekken van het internet. Ze kunnen nog wel overal komen, maar als een site malware of andere gevaarlijke content bevat, wordt deze geblokkeerd en zie je een waarschuwingspagina.

Wil je ook vooral ondernemen en je geen zorgen hoeven te maken om cybersecurity? Vraag ons dan eens naar Extra Veilig Internet! We helpen je graag verder.