De vakantietijd komt er weer aan. Dit wil zeggen dat de kans op goed weer ook toe neemt. Wat is er dan fijner om flexibel te zijn met je werkplek? Of je nu op kantoor de e-mails beantwoordt, of lekker thuis in de tuin, of in het park? Zijn je kinderen lekker aan het spelen, en wil je toch nog even de zaken op kantoor controleren? Wij geven je 6 tips hoe je ervoor zorgt dat je toch veilig met je data en informatie om kunt gaan!

Uit onderzoek blijkt dat circa 52% van de veiligheidsbreuken komt door menselijke fouten: toch per ongeluk die vertrouwelijke gegevens gemaild, je laptop open en ontgrendeld laten staan of op die link met dat virus geklikt. Natuurlijk blijft de mens een belangrijke factor bij veiligheid, maar er zijn genoeg digitale hulpmiddelen om de kans op datalekken te verminderen. Zo zorg je dat jouw klant- en bedrijfsgegevens het veiligst zijn:

1. Overal toegang via je bedrijfsfirewall

Doordat werknemers ook op afstand op hun apparaat inloggen op de beveiligde software, zijn ze overal net zo goed beveiligd als op kantoor. Die up-to-date firewall staat net zo goed virtueel op hun laptop thuis als hun PC op kantoor.

2. Werk met 2-staps verificatie

Qwerty123, welkom01 of 123456 als wachtwoord is echt niet meer van deze tijd. Naast het afdwingen van een sterk wachtwoord, wordt je werknemer ook gevraagd om de multi-factor authenticatie te gebruiken. Doordat er bijvoorbeeld een code naar zijn of haar smartphone wordt gestuurd, weet je zeker dat de juiste persoon gemachtigd is om in te loggen.

3. Wees ook op afstand de baas over bestanden

Door bedrijfsgegevens zelf te beheren en aan te geven wat wel en niet gedeeld kan worden, hoe dit gedeeld moet worden en wie het mag zien, zullen medewerkers niet per ongeluk gevoelige informatie kunnen versturen of kopiëren. Zo houdt het systeem malware tegen.

4. E-mail slim en veilig

Door e-mailversleuteling, zoals in Microsoft365, zorg je ervoor dat hackers niet gemakkelijk bij e-mails kunnen. Zeker omdat deze ook via een beschermde verbinding verstuurd worden. Ontvangers kunnen de e-mail en data dan ook alleen in Outlook of een andere beveiligde omgeving openen.

5. Laat je waarschuwen

Slimme mailprogramma’s detecteren ook links naar en bestanden met malware of virussen in e-mails en zorgen dan dat deze niet geopend kunnen worden.

6. Wis op afstand

Is het dan toch misgegaan en is een medewerker zijn of haar laptop of smartphone met daarop gevoelige informatie verloren? Als je het van tevoren goed ingesteld hebt, dan kun je op afstand de vertrouwelijke informatie wissen.

Wil je meer weten over veilig werken? We maken graag een afspraak om je bij te praten. Je kunt ons bereiken via e-mail (info@koba-groep.com) of op het telefoonnummer 046 – 449 0212.