Met het toenemend aantal virussen en ransomware, én hun toenemende doeltreffendheid, moeten ondernemers zich daar steeds beter tegen wapenen. Ook de kleinere ondernemer. MKB-bedrijven zijn namelijk steeds vaker het doelwit van hackers. Zij richten zich in 43% van de gevallen op het midden- en kleinbedrijf. Niet voor niets voelt 71% van de kleine en middelgrote ondernemers zich online onveilig. Ze zijn favoriet bij hackers, juist omdat ze vaak minder goed beveiligd zijn.

1. Hackers hebben geen tijd voor vergrendelde bestanden

Zodra een ondernemer besluit om zijn bestanden extra te beschermen met vergrendeling, taaien hackers over het algemeen af. Met vergrendeling zorg je ervoor dat bestanden niet kunnen worden gekopieerd, gedeeld of worden geopend door onbevoegden. Zulke vergrendeling zijn niet moeilijk, als je maar het juist softwarepakket hebt.

2. Hackers staan versleutelde e-mails over

Net als de eerste tip geldt dit natuurlijk ook voor e-mails. Verstuur vertrouwelijk, persoonlijke en bedrijfsgevoelige informatie via een extra versleutelde e-mail. Dubbel safe dus! Daarnaast zorg je ervoor dat je e-mail in een beveiligde (cloud)omgeving staat. Dan ben je met je informatie al niet meer interessant voor een hacker.

3. Slimme e-mailprogramma’s zorgen voor 0 contact met hackers

Dezelfde e-mailprogramma’s waarmee je berichten kan versleutelen, kunnen ook voorkomen dat medewerkers per ongeluk geïnfecteerde links in e-mails openen. Natuurlijk is het goed om je sowieso bewust te zijn van verdachte mails en links, maar zo’n programma zal je als gebruiker ook waarschuwen en zorgen dat je zo’n link niet kan openen.

4. Dubbele verificatie doet een hacker aan z’n hoofd krabben

Je kan je accounts en bepaalde apps, bestanden en programma’s beschermen met niet alleen een wachtwoord, maar ook nog extra toegangscode. Log je in vanaf een ander apparaat dan normaal, dan word je om deze code gevraagd die je wordt toegestuurd op bijvoorbeeld je smartphone. Een hacker kan veel moeilijker aan zo’n code komen.

5. Grondige back-ups zijn de nachtmerrie van een ransomware-hacker

Met ransomware, kan een hacker je bedrijfsprocessen stilleggen of bestanden voor jou afsluiten totdat je betaalt. Als je continu goede back-ups maakt van al je documenten en programma’s en die op een andere veilige plek opslaat, ben je voorbereid op zo’n situatie en kan een hacker jouw bedrijf niet stilleggen.

Wil je meer informatie over hoe je voorkomt dat je het doelwit wordt van een hacker? We praten je graag bij. Je kunt ons bereiken via e-mail (info@koba-groep.com) of op het telefoonnummer 046 – 449 0212.