Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar het kan toch gebeuren dat een cyberaanval op jouw bedrijf gericht is. In 43% van de gevallen zijn ze ook op het MKB gericht.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar als iemand echt kwaadwillend is kan hij binnenkomen. Maar er zijn genoeg manieren om de impact te verkleinen en ervoor te zorgen dat het letterlijk geen cent pijn doet.

1. Maak regelmatig back-ups

Bij een ransomware-aanval heeft een hacker toegang tot je systemen en leggen ze dat stil, of zorgen ze bijvoorbeeld dat je niet bij bepaalde bestanden kan. Totdat je betaalt. Maak je continu back-ups van je bestanden, dan kan je snel terugkeren naar een zeer recente situatie en de hacker hoeft niet betaald te worden. Het mooie van werken met Microsoft 365 is dat er altijd automatisch back ups worden gemaakt.

2. Versleutel je documenten

Door bestanden en e-mails te versleutelen maak je het hackers ten eerste al moeilijker om bij gevoelige informatie te komen. Mochten ze toch binnenkomen, dan bescherm je jezelf extra door gevoelige klantgegevens, zoals bijvoorbeeld creditcard informatie, op een andere plek versleuteld op te hebben geslagen.

3. Hou controle over je apparaten

Een andere manier om gegevens aan onbevoegden te verliezen is onzorgvuldig gebruik van apparaten. Steeds meer medewerkers werken op afstand, het kan natuurlijk gebeuren dat ze hun laptop of smartphone met daarop gevoelige data verliezen, of erger: dat hun apparaten gestolen worden. Met slimme software, zoals bijvoorbeeld Microsoft 365, kan je van tevoren instellen welke data gevoelig is. Bij verlies of diefstal van apparaten kan je die informatie op afstand wissen.

4. Krijg professionele ondersteuning

Gaat het dan toch mis, maar heb je wel het beveiligingspakket van Microsoft 365, dan staan onze experts klaar om te assisteren.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe je je als organisatie voorbereid op een hack-aanval? We praten je graag bij. Je kunt ons bereiken via e-mail (info@koba-groep.com) of op het telefoonnummer 046 – 449 0212.